A onda sam postala majka

Kažu da je to najlepši osećaj na svetu. Kažu da je to najveći blagoslov. Kažu da tad možeš sve. Ne trudite se da razumete, jer nećete. Sve dok ne postanete majke.. Jer nisam, do tada, razumela ni ja. Oduvek sam slušala različite utiske i doživljaje majčinstva. Neke od njih su bile ulepšavane, neke pak surovo realne, ali sve žene su se složile oko jedne stvari - ti više nisi centar sveta. To me je plašilo. Koliko god egocentrično da zvuči, nisam želela da ikada prestanem biti sebi na prvom mestu. Bila sam ubeđena da će tako ostati i kad se budem porodila i već unapred sam se bojala da neću biti na visini zadatka. Pogotovo zato što rađam mlada, što imam toliko toga što želim da ostvarim, na toliko polja još želim da uspem... Mislila sam da nisam spremna na abdikaciju.
Na sve ono na šta su me majke sa iskustvom spremale sam mogla da se naviknem. Nisam se plašla ničega. Ni tog (kako kažu) natprirodnog porođajnog bola, ni ustajanja 10x u toku noći, ni ozloglašenih dečijih grčeva... Užasno sam se  bojala jedino gubitka svog mesta na pijadestalu. Užasno sam se bojala svoje sebičnosti.
Sve dok nije došla Gala. Svi strahovi su mi se u tom trenutku prikazali onakvim kakvi u biti i jesu - neosnovani i smešni. Naravno da mi je ćerka postala centar kosmosa, istog momenta po našem prvom susretu. I znate šta, to je bila  privilegija. Ako silazim sa svog prestola, da bih mesto kraljice ustupila tebi, mila, ja to činim sa zadovoljstvom. Nema mi veće časti od te u životu. I ne silazim stepenicama svog trona hodajući, nego trčim, letim... Da ti što pre oslobodim poziciju vrhovnog vođe. Upravitelja. Pilota. Kapetana. Poglavara. Evo ti prvo mesto. I drugo i peto i deseto. Kad imam zbog koga, nek budem i na stotom. Nije bitno.
U osnovi to je i poenta. Da, tačno je, vi automatski gubite prvo mesto, ali to je najveličanstvenija stvar na svetu. I vi to radite potpuno srećne, ispunjene i ponosne, jer u tom momentu  shvatate koliko je vredno ono što dobijate. Jer se tad vi rađate ponovo.
 Nema razloga za brigu. Mada vama to sada verovatno ništa ne znači. Ni ovo što ja pričam, ni ono što pričaju ostali. Nije strašno ako ne shvatate, jer ponavljam, jednom nisam ni ja. A onda sam postala majka....

Коментари

Постави коментар

Популарни постови